Artiest Vande Week

Avicii

 

 

Tim Bergling (Stockholm, 8 september 1989 – Masqat, 20 april 2018), beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii, was een Zweedse muziekproducent, remixer en dj. Het pseudoniem Avicii is gebaseerd op Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel. Eerder bracht hij ook enkele nummers uit onder de namen Tim Berg en Tom Hangs. Hij brak internationaal door met zijn hitsingle Bromance en behaalde successen met onder meer Levels, Wake Me Up, Hey Brother, Waiting for Love en Addicted to You.

Loopbaan
Bergling tekende in mei 2007 een contract bij platenlabel Dejfitts Plays, nadat hij een remix uitbracht van het Commodore 64 spel Lazy Jones. Dit nummer leidde tot zijn eerste release bij Strike Recordings, getiteld Lazy Lace. In 2010 bracht Avicii een samenwerking uit met de Zweedse dj John Dahlbäck, getiteld Don't Hold Back. Daarnaast werkte Avicii met grote namen als Tiësto en Sebastian Ingrosso. Zijn werk is vooral gebaseerd op elektronische muziek, maar EMI besloot in 2010 ook een vocale versie van zijn nummer Bromance uit te brengen met de titel Seek Bromance. Dit nummer werd opgenomen met de Engelse zangeres Amanda Wilson. In oktober 2010 tekende Avicii een platencontract bij EMI. In 2012 en 2013 werd Avicii verkozen tot 3e in de jaarlijkse top 100 van DJ Magazine van de beste dj's. In de jaren erna werd hij achtereenvolgens 6e, 7e en 11e.

Zijn hoge notering op laatstgenoemde lijst kwam mede door de internationale commerciële successen van Levels (2011), I Could Be the One (2012) en Wake Me Up (2013). Wake Me Up stond in Nederland zelfs na twee weken al bovenaan in zowel de Single Top 100 als de Nederlandse Top 40 en werd de bestverkochte single van Nederland in 2013, zo blijkt uit de verkoopjaarlijst van GfK Dutch Charts. Hey Brother, de derde single van het album True, kwam na vijf weken eveneens bovenaan te staan in de Nederlandse Top 40 en de Ultratop 50.

In 2014 werkte hij met Coldplay-zanger Chris Martin aan A Sky Full of Stars, dat Coldplay later uitbracht op hun album Ghost Stories. Hij werkte ook mee aan Lovers on the Sun van David Guetta.

Op 8 september 2014, op zijn 25e verjaardag, werd bekend dat alle aankomende optredens van de dj werden afgezegd wegens ernstige gezondheidsproblemen.[1] Eind maart 2016 kondigde de dj aan in augustus 2016 te stoppen met toeren. Wel bleef hij actief als producer.[2]

Op 10 augustus 2017 bracht hij de ep Avīci uit met vijf nieuwe nummers en een remix.[3]

Invloeden
De muziek van Avicii is beïnvloed door die van onder meer Laidback Luke, Sebastian Ingrosso, Steve Angello, Axwell, Eric Prydz en Daft Punk.

Overlijden
Bergling werd op 20 april 2018 dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Masqat, de hoofdstad van Oman. Over de exacte doodsoorzaak zijn geen uitspraken gedaan. Bergling werd 28 jaar.